Liquisens haalt 300.000 euro op voor de preventieve monitoring van legionella

Antwerpen – 22 maart 2022. Liquisens ontwikkelt oplossingen voor een beter en kosteneffectiever risicobeheer van legionella in sanitaire installaties en koeltorens. De oplossing is gebaseerd op IoT-sensoren en slimme algoritmen.

De legionellabacterie kan ernstige longontsteking veroorzaken door het inademen van hele kleine waterdruppeltjes. Voor hoogrisico-inrichtingen, zwembaden, overheidsgebouwen, facilitaire gebouwen en bepaalde soorten koeltorens is er een wettelijke verplichting om een beheersplan uit te werken.

Het beheersen van legionella is niet enkel een microbiologische maar zeker ook een technische uitdaging. Om uitbraken te voorkomen is het belangrijk om te begrijpen hoe watersystemen werken. Door het plaatsen van IoT- sensoren ter hoogte van toevoer- en verbruikspunten, kunnen we het risico op legionella beter inschatten.

De slimme monitoring stelt hoog risico-inrichtingen (woonzorgcentra, hotels, ziekenhuizen, …) en bedrijven in staat om via AI en machine learning legionellabeheersing niet alleen kostenefficiënter, maar ook beter voor het milieu te maken.

Liquisens kreeg dankzij VLAIO een subsidie van 123.000 euro voor het verder ontwikkelen van de algoritmen. Bijkomend wordt het eigen vermogen van Liquisens verhoogd met 175.000 euro dankzij de intrede van twee smart investors.

Steven De Schrijver (CEO Liquisens): “Dankzij een Vlakwa Open Call project konden we het potentieel voor de preventieve monitoring van legionella aantonen aan de hand van verschillende demonstratieprojecten. We werden hierbij begeleid door WTCB en UAntwerpen. Vanaf mei 2022 wordt de oplossing commercieel beschikbaar.”

Naast de ontwikkeling van preventieve monitoring van legionella, zet Liquisens in op ruimere oplossingen rond monitoring van waterkwaliteit. De kracht van Liquisens is het combineren van kennis in het domein rond water, vergaren van data en toepassen van AI.

CEO Steven De Schrijver combineert een grote expertise rond waterkwaliteit met een innovatieve visie over het duurzaam gebruik van water als voormalig operationeel directeur van water-link. COO Erik Dehaen heeft ruime ervaring rond dataverwerking en systeemintegratie en rondde in 2018 een succesvolle exit af van zijn IT-bedrijf Roots Software. Met Ivan Lobato haalde Liquisens een expert van wereldformaat binnen rond datamodellering en neurale netwerken.