Efficiënte preventie van legionella bij 4 bedrijven

Het probleem

De legionellabacterie leeft in water en vermeerdert zich vooral bij temperaturen tussen 25°C en 45°C. Sanitair water en koelwater vormen dus de ideale biotoop voor deze bacterie. Bij inademing van kleine waterdruppeltjes die besmet zijn met legionella, kan de ernstige ziekte legionellose ontstaan.

Voor de preventie van legionella zetten bedrijven en organisaties vandaag de dag vooral in op het gebruik van chemische biociden (bij koeltorens), periodieke spoelingen (bij sanitaire installaties) en laboanalyses. Omdat ze weinig informatie hebben over de mate waarin de legionellabacterie aanwezig is in het water, gebruiken ze uit voorzorg vaak onnodig veel biociden en spoelingen.

In 2020 lanceerde Vlakwa (Vlaams Kenniscentrum Water) opnieuw een ‘open call’ voor projecten rond waterkwaliteit. Uit 17 voorstellen werden uiteindelijk 4 projecten gekozen, waaronder het PREMOLEG-project van Liquisens.

Onze oplossing

PREMOLEG staat voor ‘preventieve monitoring van legionella’. Met slimme sensoren maten we verschillende parameters voor de waterkwaliteit: temperatuur, debiet, zuurtegraad, …

Via artificiële-intelligentiemodellen konden we vervolgens een verhoogd risico opsporen, een snelle offline test op de aanwezigheid van legionella uitvoeren en gerichte acties ter preventie van legionella voorstellen.

Tijdens het project werden we ondersteund door LOVAP, WTCB en Universiteit Antwerpen.

Het resultaat

Dankzij Vlakwa konden we onze innovatieve methode voor de preventie van legionella testen in verschillende soorten bedrijven en organisaties:

Dankzij onze oplossing kunnen zij de dosering van chemicaliën voor de bestrijding van de legionellabacterie verlagen en het aantal spoelingen verminderen, zonder negatief effect op de effectiviteit van hun behandeling. Het eindresultaat? Een effectieve preventie van legionella met een lagere kostprijs én minder impact op het milieu.